vrijdag 4 april 2014

DAAROM GEEN KATTENBELASTING

Het werd gebracht als 1-aprilgrap. Kattenbelasting moest extra geld in de gemeentekas brengen, maar waarom zou je deze kattenpoep-tax eigenlijk niet echt invoeren?

Dat was de gedachte die gisteren door ondergetekende- geen katten- of hondenbezitter- heenging op het moment dat hij de witte poes die op de bovenste foto is te zien in een perkje zag schijten.  Locatie Froukemaheerd. Het beestje zat een minuutje lekker te drukken, wat er uit moet moet eruit, nietwaar? Na de stoelgang was hét verschil tussen een gedeponeerde katten- en hondendrol zichtbaar. Want, wat sociaal voelend, de kat (of poes) veegde met z'n voorpoten de uitwerpselen onder de grond. Zie foto links. Heel goed, poesje. Maar wat als er kindervoetjes of handjes in het perkje gaan woelen?

Een minuut later. Wat komt daar voor een leuk loslopend hondje aan drentelen? Kijk nou toch, het viervoetertje gaat op dezelfde plek zitten kakken. Zegt het iets over de pikorde in het dierenwereldje? Moet het hondje even over de kattendrollen heen? Ik ben de baas? Twee keutels verlieten het achterwerk, bibs of kont, zoals u wil. Ze, de keutels, vleiden zich keurig tussen de jonge groene beplanting. Zie foto rechts. Dat lucht op.

Het hondje begroef z'n keutels niet onder de klei, hij liet ze open en eerlijk liggen. Heel mooi, maar dat pleit eigenlijk voor hondenbelasting. Katten en poezen vegen hun stront tenminste nog onder het zand of de klei, er valt dan niks meer op te ruimen. Honden laten het gewoon liggen. 

Elk nadeel heeft z'n voordeel, de drollen dienen in dat geval wel weer als mest voor de jonge lentebeplanting. 

9 opmerkingen:

jan zei

hondenbelasting is een algemene heffing en niet voor de poep, en de controleerbaarheid voor katten is niet te doen anders hadden ze het al lang ingevoerd.

Anoniem zei

katten begraven de poep. honden doen dat niet. je mag een schepje meenemen om je hondenpoep ook op te ruimen.dan ben je ook niet strafbaar.

Annie

Willem Pauwelussen zei

De controleerbaarheid voor katten is heel best te doen als elke kat standaard gechipt wordt.
De overlast van katten zit hem in de uitwerpselen die je in je achtertuin tussen het gras ziet liggen, de ammoniakstank in je voortuintje vlak bij je huisdeur, en niet te vergeten de katers die dagelijks tegen het katteluik pissen als je een - zelfs gesteriliseerde - poes in huis hebt. Of zelfs het katteluik binnendringen om ook in je woning het bewijs van hun territorium af te geven.
Dat heb ik honden nog niet zien doen.
En persoonlijk vind ik die overlast erger dan die van honden want die kun je dresseren om hun behoefte in de goot of bij een boom te doen.

Anoniem zei

Katten begraven graag hun uitwerpselen en zoeken daarom ook naar los zand. Zodoende doen ze vaak hun behoeftes in een zandbak waar vervolgens een klein kind in speelt. De uitwerpselen bevatten bacteriën waar een klein kind (ernstig) ziek van kan worden.
Ik vind dat er geen kattenbelasting moet worden geheven, maar ook geen hondenbelasting. De belasting heeft ook helemaal niks te maken met het bestrijden van de overlast.

Anoniem zei

Ik ben bang Willem dat als er ook kattenbelasting geheven zou worden, veel mensen zouden moeten gaan verklikken.
Ik zou zo een stuk of wat adressen cq huisnummers kunnen noemen waar 1 tot meerdere katten wonen die niét gechipt zijn.
maar...
hoe graag ik ook wil dat er dan ook maar kattenbel. betaald moet worden...ik ben geen verklik type.

hee Annie, een schepje meedragen is dus voldoende om geen bekeuring te krijgen?
goed te weten :-).

gr. therèse

Willem Pauwelussen zei

Maar ja, wat doe je dan aan dat gat in de begroting?

Willem Pauwelussen zei

En ik vraag me af of mensen geen kattenbelasting zouden willen betalen als ze precies zou worden verteld hoe het voor de katten wordt gebruikt.
En met de PvdD ben ik het eens dat alleen dierenbelasting mag worden geheven als die ook voor dieren wordt gebruikt.

Anoniem zei

Tja, ben ik het ook mee eens Willem maar hoe peuter je dat de gemeente aan hun hoofd, hè?

voor alsnog dan maar Annie haar voorbeeld volgen...?
scheelt in ieder geval het weggooien van stront in een niét afbreekbaar plastic boterham zakje.

gr. therèse

Anoniem zei

Laten we het dan ook meteen over paardenbelasting hebben, sjonge wat schijten die paarden een hoop, en dat mag blijkbaar overal blijven liggen.