donderdag 3 april 2014

LEUK DIE FONTEINTJES..., MAAR IS HET WEL HYGIËNISCH?

Lezer Remko vraagt zich af of de waterpartij op Plein Oost wel gezond is. Kunnen kinderen er ziek van worden? Hij stuurde deze link op, in een bericht op Nu.nl gezondheid wordt gewaarschuwd tegen 'waterspuitertjes.'
Het systeem op Plein oost komt niet overeen met de 'bedriegertjes' die in onderstaande tekst worden opgevoerd. Maar wie zegt dat het water hier, foto, niet vervuild wordt, dat er geen bacteriën inkomen? Wat als een dorstige hond door de fonteintjes gaat lopen. Er wordt ook over het plateau waar de fonteintjes in zitten gefietst...

Op Fonteinen en waterspuitertjes in straten en op pleinen vormen ook een gezondheidsrisico. Het water, meestal regenwater, is namelijk niet schoon.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU).
Vooral kinderen spelen op warme dagen graag met de fonteintjes.Volgens berekeningen van onderzoekster Heleen de Man van de UU wordt gemiddeld 1 op de 25 kinderen ziek na het spelen met een 'bedriegertje', een waterspuiter die bij verrassing uit de grond komt, als deze met regenwater is gevuld.

Bij heel warme dagen kan dat oplopen tot een op de drie kinderen. De oorzaak is dat het waterreservoir onder de grond wordt vervuild met honden- en vogelpoep.
Kinderen krijgen het water bij het spelen op hun handen, in hun gezicht, ze ademen het in en soms slikken ze het in, zegt De Man. De bacteriën in het water kunnen leiden tot diarree en overgeven. Ze raadt gemeenten aan deze bedriegertjes te vullen met drinkwater.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Is serieus te nemen, lijkt me.
Ben benieuwd of er en zo ja, welke stappen ondernomen worden en wel zo spoedig mogelijk.

gr. therèse

Willem Pauwelussen zei

En dan te bedenken dat ooit de mensen hun hele huishouden deden met regenwater.

Anoniem zei

Wat denk je waar de vele allergieën vandaan komen, Willem.
mensen willen alles bijna steriel tot zich nemen.
natuurlijke immuniteit bestaat nauwelijks meer.
maar ja, om nou de kinderen er de dupe van te laten worden door ze diarree te geven...
kwait nait...

gr. therèse

Willem Pauwelussen zei

Ja, Therèse, over verband tussen allergieën en steriele voedingsgewoonten zou ik wel eens een medicus willen horen. Misschien is er een dokter in de zaal die hierop kan reageren?
Wat immnuniteit betreft, de afname daarvan heeft natuurlijk ook te maken met de mate waarin we ons milieu, beter gezegd de natuur want dan zie je dat je het zelf (ook) bent, vergiftigen.
Daarnaast denk ik dat er vaak een reden is waarom de één een bepaald virus (of bacterie) aantrekt en de ander niet, en dat die reden vaak op het psychologische vlak ligt.
Afgezien daarvan is het anno 2014 natuurlijk net zo idioot om kinderen regenwater te laten drinken als het anno 1814 bijvoorbeeld was om varkens door je huis te laten lopen, wat ergens in de Middeleeuwen heel gewoon werd gevonden.

Anoniem zei

En toch is het niet zo idioot.
Ook nu gebruiken mensen regenwater voor oa de consumptie.
Milieu bewuste mensen.

Wat de varkens in huis aangaat?
Ik wil niet weten hoeveel varkens er achter voordeuren wonen ;-).

gr. therèse

Willem Pauwelussen zei

Wil je me echt vertellen dat er in Nederland mensen zijn die regenwater consumeren? Gekookt dan toch wel? En dan nóg. Lijkt me toch niet jofel voor het inwendig milieu.