woensdag 5 november 2014

DE MOOISTE HERFSTBOMEN VAN BEIJUM STAAN BIJ 'T WINKELCENTRUM


 Hoe het kan is een raadsel, maar de meest mooie gekleurde herfstbomen van Beijum staan bij elkaar op de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Het hele plein is (logisch) bestraat. Je zou denken de meest onnatuurlijke situatie voor een boom, maar niks is minder waar. Nergens in Beijum staan de bomen zo herfst-blij bij elkaar.
Al googelend tracht de blogger een verklaring te vinden voor de prachtigste herfstkleuren op deze samen met Plein Oost grootste stenen vlakte in de wijk. In het Groene Hart van Beijum, toch een veel boomvriendelijker omgeving zou je zo denken, staan niet zulke mooie herfstbomen. Waarom floreren deze bomen in het gebied van uitlaatgassen en bakstenen? Bekijk bovenste foto, de bomen buiten het plein zien er veel minder mooi en minder gekleurd uit (volgens de blogger).
Op internet wordt ondergetekende ook niet veel wijzer. Op deze site. staat:
Vroeger werd door de indianen gelooft dat de bladeren in de herfst verkleuren onder invloed van de jagers in de hemel. In de herfst, wanneer de jagers op jacht gingen, werd het sterrenbeeld de Grote Beer neergehaald en het bloed kleurde de bladeren rood, het vet wanneer de jagers hem op het spit roosterde kleurde de bladeren geel.
Voor de boom is de stam namelijk het meest van belang om te overleven, dus wanneer de temperatuur daalt en er minder daglicht is, gaan de voedingsstoffen uit de omgeving naar de stam en worden daar ingeslagen. Het water met de voedingsstoffen wordt dus in de boom opgeslagen, zodat het tijdens de winter niet zal uitdrogen. Deze uitdroging zou wel plaatsvinden wanneer de bladeren het water naar zich toe zouden zuigen. In de herfst creëert de boom dus een soort kurklaag tussen de tak en het blad, zodat de watertoevoer naar de bladeren wordt geblokkeerd. Hierdoor zullen vervolgens de bladeren vallen.
De blogger snapt er niks van, je zou denken dat de bomen op deze plek weinig of geen voedingsstoffen in hun omgeving hebben. Als een lezer een verklaring heeft voor de prachtige herfstkleuren op de parkeerplaats, Beijumnieuws@ziggo.nl.

2 opmerkingen:

Anoniem zei


Laat iemand zich aangetrokken voelen de bomenpartij te schilderen.
Zonder de auto's ed natuurlijk.
Daarvan dan hier een foto of 2 plaatsen, gemaakt door Johan?

Unknown zei

Het zijn Moeraseiken. Die worden knalrood.