maandag 3 november 2014

MAANDAGOCHTEND (214)

Het is al tijden erg rustig in de wijk. Zou het komen omdat meer en meer Beijumers een Boeddhabeeld in hun (voor of achter)tuin neerzetten? Zie ook hierhier en hier.
Het zou wat waard zijn om het te onderzoeken. Volgens onderzoeken worden er minder criminele activiteiten ontplooid in wijken waar wordt gemediteerd.
Om te zien of het ook mogelijk is om gericht effect te hebben door te mediteren, kwamen in de zomer van 1993 vierduizend geoefende yogi?s bijeen in Washington D.C. met als doel de criminaliteit gedurende een periode van acht weken met twintig procent omlaag te brengen. De hoofdcommissaris van de politie verleende zijn medewerking, maar was niet overtuigd getuige zijn woorden dat ?alleen twee meter sneeuw de criminaliteit met twintig procent kan doen dalen?. De man kreeg ongelijk: na acht weken was de criminaliteit met maar liefst 23 procent gedaald.Lees hier.
Nou ja zeg. Zou't? Als het waar is, moet het toch op z'n minst een NLA-subsidie waard zijn? Nee, niet te knieperig en argwanend, dames en heren, stel dat Beijum een meditatie-dorp zou worden, dan zou de wijk toch een toonbeeld van veiligheid en vrede voor de hele regio kunnen betekenen? Het zou wat zijn, van achterstandswijk naar Pilot-wijk. De meest lieve en sociale bewoners wonen in Beijum! Het positieve en lieve imago van de wijk zal over stad en ommelanden uit gaan stralen. Het idee ontroerd. De dialoogtafels zijn niet aan te slepen.

Beide foto's zijn in de Rensumaheerd gemaakt, er zit amper 75 meter verschil tussen de locaties.

Op bovenstaande afbeelding maakt niet alleen Boeddha de dienst uit, hij wordt geflankeerd door kabouters en pompoenen. 


Verderop staat een stenen hond de wacht te houden voor een voordeur. Zie foto rechts. Zou hij ook rust en vrede voortbrengen? Of minder criminaliteit? Je weet het niet, het kan zijn dat een of andere inbreker al door het beeld is af geschrokken en weg is gerend.
Het Boeddhabeeld straalt meer rust uit, maar dat kan met de associaties van de blogger te maken hebben. Alsof de hond elk moment aan kan slaan, wat een herrie.
De Boeddha zal dat niet doen, die gaat bij het aanschouwen van inbrekers vast nog dieper in meditatie.

De eerste week van november 2014 is begonnen. Na het warmste weekend in november ooit is het nu gewoon regenachtig en nat buiten. 

Een prettige week gewenst. En bedenk dat je tegenwoordig in elke bouwmarkt een Boeddhabeeld bij de tuinafdeling aan kunt schaffen. Als alle Beijumers dat nou deden....?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou het echt zo zijn dat half Beijum tegenwoordig in meditatieve concentratie naar een Guan Yin beeld zit te staren, terwijl de gewijde rook van een wierookstokje rustgevend omhoogkringelt ?
Of zit men toch veeleer totaal murw gehersenspoeld vanwege die kijkdoos in de hoek naar het grote Niets in de portemonnaie op schoot te koekeloeren, terwijl men zich vertwijfeld afvraagt wat toch de oorzaak kan zijn geweest waardoor "de eigen koopbereidheid zo laag is geworden" ???

Unknown zei

Een boeddha beeld moet je echt krijgen. Zelf kopen brengt geen geluk is een oud gezegde..

Anoniem zei

Rustig in de wijk? Ik word nu al elke avond 2-3x opgeschrikt door belachelijk hard vuurwerk. Kunnen de politie en de Halt-medewerkers maanden plezier van beleven! Maar heb niet bepaald de indruk dat er tegen opgetreden wordt.

familie de jonge zei

Ik ben niet zo van de boeddha!

Anoniem zei


Als ik de boeddha's had moeten krijgen, had ik lang kunnen wachten, beste Hilda.
niet iedereen heeft het geluk, een uitgebreid sociaal netwerk om zich heen te hebben.

Gerda zei

Dat je een boeddah moet krijgen is een fabel. Dit hebben de mensen in het westen zelf bedacht. Ga maar eens kijken op Google.

Anoniem zei


dank je Gerda :-).

heb sinds aardig wat jaar een mooie boeddha tattoo.
mezelf cadeau gedaan ;-) :-).