maandag 2 maart 2015

MAANDAGOCHTEND (228)




Het is 2 maart 2015, de krokusvakantie is voorbij en de schooljeugd zit weer in de klaslokalen. Ze kunnen aftellen naar de volgende vakantie, naar waarschijnlijk de meivakantie. Er komen nog wat Paasdagen tussendoor, Pinksteren, Hemelvaart en Koningsdag. Werken of naar school gaan moet gebeuren, maar wie verheugt zich niet op vrije dagen, weekenden en vakanties? 
Daar houden de meeste kinderen die van speelveldjes gebruik maken zich nog niet zo mee bezig. Drie en vierjarige kinderen hebben nog geen weet van wat tijd is, ze leven in het tijdloze hier en nu, zonder te plannen, organiseren, evalueren, denken, etc.
Dat in het hier en nu leven doen de mensen die speelveldjes maken of optuigen waarschijnlijk niet meer. Die plannen en organiseren, draaien werkuren en dagen, en ze zijn 's weekends en 's avonds gewoon vrij. Waar wil de blogger met dit geriedel heen? Wel, hij kan er met z'n verstand niet bij waarom het toch zo lang moet duren voordat het speelplekje aan het pleintje in de Froukemaheerd klaar is. De kinderwereld is meestal heerlijk simpel en overzichtelijk. Maar de volwassen wereld...

 Op 27 januari werd het oude veldje leeg gestript, en twee weken geleden is een zachte ondergrond neergelegd nadat er nieuwe speeltoestellen zijn neergezet. Afgelopen week werden er rollen kunstgras op los gelaten, zie foto links. Het nep-gras moest natuurlijk op maat worden gemaakt en worden bijgeknipt. Dat is afgelopen donderdag gebeurd. Wat zal toch de reden zijn dat ze ongeveer zeventig zakken speelzand in rijen hebben neergelegd? Zal dat moeten voorkomen dat de randen omhoog gaan krullen? Ze zijn waarschijnlijk niet neergelegd om mogelijke wateroverlast tegen te gaan. Zie afbeeldingen boven en links beneden. Op de linker bovenafbeelding werd het ´gras´ uitgerold.

Wat verheugend dat ouders straks ook plezier aan het speelveldje kunnen beleven, i.t.t. eerdere blogberichten komt er toch een zitje voor volwassenen. Twee bankjes zelfs, zie foto boven.

Op de rechter foto zitten drie vogels minutenlang op een lantaarnpaal naar beneden te koekeloeren. Zullen die beesten nou echt zo vrij zijn als een vogel, zoals het spreekwoord vertelt? Kinderen zijn pas vrij als ze geen school en geen verplichtingen hebben. Speeltuintje-bouwers werken vandaag weer en zijn vanavond vrij. Alleen maar vrij zijn is toch niks aan? Er moet toch een tegenpool bij zitten? Alleen maar voorjaar is toch ook niks? Dat is toch extra leuk omdat er een winter is geweest? Een vrij weekend is toch prettig na een werkweek?

Wat een gefilosofeer op deze vroege maandagochtend. Een vrije (in gebondenheid) en speelse week toegewenst. Zonder kunstgras en tientallen zand- of zoutzakken.

Geen opmerkingen: