vrijdag 3 april 2015

KUNNEN STUDENTEN IETS ZINVOLS VOOR BEIJUM BETEKENEN?

Het studentenleven is wellicht een der mooiste episodes in het leven van een mens (er vanuit gaande dat er gestudeerd is of wordt). Het imago dat rond studenten hangt is echter meestal niet zo florissant. Nachten doorhalen, zuipschuiterij, dag en nachtritme omdraaien en harde muziek draaien. Even kort door de bocht gesteld. Wellicht kunnen de dames en heren studenten dat negatieve imago doen kantelen.

Afgelopen zaterdag hield Beijumer Kees Huizenga via Radio Beijum (laatste half uur) een pleidooi om als (wijk)gemeenschap de eenzaamheid te bestrijden. Het bericht van eind december dat iemand drie jaar dood in een flat aan de Wibenaheerd had gelegen had hem naar eigen zeggen diep geraakt.

Gisteren mailde hij: "In relatie met 'Eenzaamheid in Beijum' kunnen mogelijk studenten worden ingezet. Het gaat om het project WIJS, WijkInzet door Jongeren en Studenten".

Huizenga refereerde aan een bericht op NoordNieuws:

Studenten in Groningen kunnen binnenkort studiepunten verdienen als zij zich inzetten voor buurtbewoners in hun wijk. Met die aanpak wil de gemeente Groningen studenten en andere Stadjers dichter bij elkaar brengen.
In Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk hebben studenten en wijkbewoners onlangs al plannen gemaakt hoe studenten ingezet kunnen worden in de wijk. 

Colleges geven
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): 'We hebben bijvoorbeeld plannen om colleges in de wijk te houden, waarbij wijkbewoners ook welkom zijn. Studenten kunnen ook advies geven, of iets onderzoeken waar de buurt behoefte aan heeft.'

Het plan voor de Wijk Inzet door Jongeren en Studenten, kortweg WIJS, wordt ondersteund door de onderwijsinstellingen. 
Studiepunt voor Studentenparticipatie
Zo krijgen studenten Psychologie van de Hanzehogeschool bijvoorbeeld één studiepunt als ze het vak Studentenparticipatie volgen, waarbij in de wijk ook een maatschappelijke stage wordt vervuld. Het streven is om het aantal het aantal studies uit te breiden. 


Experiment loopt al
Overigens wordt er op kleine schaal al geëxperimenteerd. Zo heeft een aantal studenten in Tuinwijk een lagere huur, omdat de studenten zich inzetten voor de buurt. En onlangs ging het project Urban Grow Lab van start, waarbij studenten planologie nadenken over de ruimtelijke opgave in verschillende buurten in de stad.


JF; Studenten waren de afgelopen jaren niet erg welkom in Beijum (stigmatisering vanuit de bewonersclub i.v.m. studentenhuisvesting).
Gisteren in Dagblad van het Noorden

1 opmerking:

Willem Pauwelussen zei

Jarenlang was er een fietssluis achter het bruggetje waar je van de Stadsweg het Appelhofje in gaat. Dat waren houten palen en door rotting bij de grond waren die op zeker moment verdwenen. Gevolg was fietsers op het voetpad die nu diagonaal konden oversteken waar ze eerst de twee rechthoekszijden langs moesten. Een studente heeft toen contact gezocht met de bewoners daaromheen en het resultaat is twee beugels aan de andere kant met een hek in het verlengde zodat fietsers niet via het grasperk toch nog hun afkorting kunnen rijden.
Om wille van kinderwagens en invalidekarren zijn de beugels weer verder uit elkaar geplaatste, zodat een fietser er wel tussendoor kan laveren, maar een verbetering is het zeker.
Me dunkt dat in de grootste wijk van Groningen ook wel projecten te vinden moeten zijn die de mensen samenbrengen om hun leefklimaat te verbeteren.