zaterdag 18 april 2015

PURE HORIZON VERVUILING MET GROTE WINDMOLENS

Hierbij een foto van maandag j.l. vanaf de Kardinge Heuvel richting de Eemshaven bij helder weer. 
Wat u ziet is pure horizon vervuiling met grote windmolens, die zelfs met een simpele 200 mm al duidelijk zichtbaar zijn.

Foto + tekst: Harry Stok
(JF; Je kunt goed foto's maken vanaf de heuvel. Lezer Dick maakte deze afbeelding in oktober 2013)

3 opmerkingen:

A. zei

Daar ben ik het echt niet mee eens; ik vind het namelijk prima dat ze er staan. Een 'gewone' molen is prachtig maar een windmolen is lelijk? Nee hoor, als ik naar de Eemshaven rijd, vind ik het juist een geweldig gezicht, al die windmolens zo strak op een rij. Van mij mogen ze daar staan. Lastiger wordt het als ze achter je huis staan, omdat de zon er dan voor zorgt dat je voortdurend een schaduwstreep krijgt waardoor het lijkt alsof je licht knippert. Maar daar heeft in de Eemshaven niemand last van.

Anoniem zei

Wat wil je dan,horizonvervuiling,kernenergie of fossiele energie zeg het maar!
Geef mij dan maar het eerste!

Willem Pauwelussen zei

Ik hoor nooit iemand mekkeren over horizonvervuiling door de elektriciteitsmasten.
Omdat we daaraan zijn gewend en aan windgeneratoren nog niet?
Voor mij is trouwens wel de vraag hoe zinvol dit allemaal is. Een draaiende rotor is mechanische energie, die wordt via een tandwielkast en een generator omgezet in elektrische energie, getransformeerd tot hoogspanning om te transporteren, weer naar 220 volt bij de woning en omgezet in mechanische energie als mijn wasmachine erop draait. Elke omzetting van energie betekent energieverlies, zo los uit de pols zijn dit vijf omzettingen en dan nog de transportverliezen dus een bedroevend laag rendement.
Een windturbine die een aantal gemeenschappelijke wasmachines aandrijft, en de verschillen in windaanbod overbrugt met een vliegwiel, zou dat niet veel beter zijn?
Maar ja, dan moet eerst het individualisme overboord van ieder zijn eigen wasmachine natuurlijk.
Misschien is het een illusie te denken dat we het broeikaseffect de wereld uitkrijgen zonder onze consumptie- en productiegewoonten radicaal op de schop te nemen.